Vanjski simptomi

Podočnjaci, raščupana kosa, naopako odjevena majica, spušteni kapci. Apatičan pogled u daljinu. Usporene kretnje, polagani hod s povlačenjem nogu po podu.

Upozorenje: NEjutarnja osoba može imati sve ili samo neke od navedenih simptoma. Ako i nakon vanjske analize nisi siguran je li promatrana osoba Nejutarnja, prati daljnje upute.

Interaktivnost

NEjutarnju osobu možeš detektirati i bihevioralnim testom. Ovako se manifestira ''NEjutarnjost'' u komunikaciji s okolinom:

 1. Osoba je šutljiva, ne govori ako ne treba
 2. Ima zakašnjele reakcije, odgovara na pitanja nakon neobične pauze
 3. Ako je malo duže ostaviš na miru, velika je šansa da će zadrijemati
 4. U blažem slučaju osoba ne razumije šale. U kroničnom slučaju osoba je razdražljiva i sklona nervoznim ispadima.

Ponašanje u javnosti

NEjutarnje osobe se ranim jutarnjim satima teže snalaze u prostoru. Vidiš li takvu osobu (a pogotovo ako odgovara vanjskim simptomima NEjutarnje osobe) postupi na sljedeći način:

 1. Osoba baulja u blizini prometnice - primi je pod ruku i pomozi joj prijeći preko pješačkog prijelaza
 2. Osoba spava u tramvaju – probudi je nježnim glasom i pitaj na kojoj stanici silazi. Velika je šansa da ju je prespavala
 3. Osoba gura iksicu u bankomat, autobusnu kartu u ključanicu ili sl. – skreni joj pažnju na zabunu i nemoj je ismijavati. Vjeruj, već joj je dovoljno teško

Kako pomoći NEjutarnjoj osobi?

Kad si detektirao NEjutarnju osobu, pametno je skloniti se od nje na neko vrijeme. Ako to ipak nije moguće, pokušaj popraviti situaciju:

 1. Budi blag i nemoj joj zamjerati zbog usporenosti ili nervoze.
 2. Pusti je da se dobije, a sva pitanja ostavi za kasnije.
 3. Donesi joj kavu.
 4. Napravi joj Čokolino.
  …gledaj transformaciju NEjutarnje osobe u normalnu osobu

NEjutarnje osobe nalazimo u svim dobnim skupinama, a svima je zajedničko da im treba razumijevanje ujutro. Čokolino je super način da udobrovoljiš osobi i pružiš joj dobar početak dana